De route 2009

De Route ‘2009’ = 9000 KM (the “hardcore edition”)


Europa
Een eerste dikke 2000 km worden gereden op Europese bodem. Na een vertrek in Brussel krijgen de deelnemers 36 uur de tijd om de zuidspaanse havenstad Almeria te bereiken. Daar scheept het hele konvooi in voor de overtocht van de Middellandse Zee. 6 uur later zetten we in Nador voet op het Afrikaanse continent.

Marokko
Ook voor haar vijfde editie zet de Touareg Trail voet aan Afrikaanse wal in Marokko. De talrijke rally?s die dit berberland host laten er geen twijfel over bestaan: hier is spectakel gegarandeerd. Na een 6-uur lange boottocht begint het echte avontuur. De nieuwe route brengt laat ons naar het zuiden afzakken via de grote vlaktes langs de Algerijnse grens. We trekken naar de spectaculaire duinen van Merzouga, vandaar via de piste naar het legendarische Zagora. We trekken verder zuidwaarts via de fabelachtige Draa-vallei en het opgedroogde lake Iriki. Via nieuwe, vaak 2CV-onvriendelijke pistes trekken we naar de desolate Westelijke Sahara en zijn veelbesproken, maar gelukkig goed aangeduide mijnenvelden.

Mauritanië
De à République Islamique de Mauritanie ? is niet voor niets het favoriete land van de Dakar-rally. Het heeft een oppervlakte van 1 miljoen km? waarvan 95% bestaat uit zand en met slechts 2 miljoen inwoners is Mauritanië het minst bevolke land ter wereld. Dit jaar gaan we een poging ondernemen om parallel met de spoorlijn (waarop de langste trein ter wereld rijdt) van Nouadhibou naar Atar te rijden. Vanuit Kiffa, om de “route de l’espoir” verlaten we het asfalt en trekken -met het kompass richting zuiden- in 2 dagen naar Mali.

Mali
Op geografisch en cultuurhistorisch vlak is Mali zonder twijfel het meest tot de verbeelding sprekende land van West-Afrika. Via een ruwe piste bereiken we Kayes en de ongelooflijk impressionante watervallen van de Senegal rivier. Via Bafoulab? en Manantali, oude Dakar tracks bereiken we de hoofdstad Bamako -elk jaar goed voor een onvergetelijke nacht- waar we een rustdag houden. Dit jaar laten we de Dogon vallei links liggen en trekken rechtstreeks richting Burkina.

Burkina Faso
Wie kent dit straatarme maar sympathieke Afrikaanse landje? Van de veelgestelde kwisvraag: Hoe noemt men een inwoner van Burkina Faso?? Of misschien van de wereldberoemde? Ronde van Burkina Faso? die onlangs nog door een Belg gewonnen werd? Via de nieuwe route komen we het land binnen langs het zuidwesten en dit via kleine pistes. Watervallen, wouden, bergen en grote rivieren kenmerken het landschap rond Banfora en Bobo-Dioulasso. Via het zuiden van het land trekken we richting oosten en komen er oog in oog te staan met grote groepen olifanten, gazelles, buffels en krokodillen in de wildparken van het land.

Togo
Een nieuw land in het Touareg Trail avontuur, en wat voor ??n. Groene vlaktes, mistige heuvels en bergen, watervallen en echte jungle. Via adembenemende pistes doorkruisen we Togo haast volledig van noord naar zuid. Togo wordt een hoogtepunt in Touareg Trail 2009.

Benin
In Mali, Togo en Benin ruilen we zand voor modder en vooral rode stoffige pistes. Via een kleine grenspost ten oosten van Abomey we het laatste land op onze route binnen. Om nog 1 finale etappe te rijden naar de finish. Tot de laatste kilometer rijden we off-road tussen voodoo-dorpjes en palmbomen. De witte palmstranden van Grand Popo vormen voor de vijfde keer de perfect locatie voor twee dagen van verdiende rust. Afsluiten doen we met een duik in de azuurblauwe oceaan.